body { margin-left: 0px; margin-top: 0px; margin-right: 0px; margin-bottom: 0px; background-color: #FFFFFF; } h1 { color: #295CD3; }
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

КОРДОБА

   
 
   

МЕСЕЦ МАЙ В КОРДОБА:

   
 
Всяка година през месец май се провежда празника - МАЙ В КОРДОБА, по време на който градът е изпълнен с шествия, цветя, аромат, гастрономия и музика. През първата седмица започва Cruces de mayo-традиция на която улици и площади се украсяват с огромни кръстове от карамфили. Типична гастрономия и фолклор придружават това събитие. През втората седмица започва конкурс за най-красиво украсен с цветя двор, като жителите на града отварят вратите на домовете си за да могат туристите да се насладят на тяхната прелест. През третата седмица производителите на типични местни вина отварят избите си за да можем да дегустираме техният вкус. Четвъртата седмица е ПАНАИРА НА КОРДОБА.
 

КОРДОБА, несравним с красотата си град се намира в южна Испания по крайбрежието на река Гуадалкивир. Столица на Кордовското емирство и по късно Халифатство Х-ХI век е бил родно място на Сенека (наставника на Нерон), теолози и философи като Авероес,Маймунидес,Ибн Хазм, както и на Захрауи, "бащата" на модерната хирургия, успява да достигне през 10 век между 500 0000 и 1 милион жители град (според едни и други историци). Находките намерени в зоната на Кордоба (керамика, пещи за обработване на бронз), датират от бронзовата епоха, през която се смята, че е имало малко селце Кордуба ("хълм близко до реката") със собствено пристанище с цел търговия. През 152 г. п. Х. по времето на Марк Клавдий Марцел, консул на Рим, Кордуба се превръща в столица на Хиспания Утериор и пo-късно - столица на Бетика. Инвазията на варварите през V сл.Хр. е причина града да бъде разрушен, но неговото престрояване и цъфтеж започва по време на мюсюлманското владение и конкретно през 756 г. когато принца от Дамаск - Абделрахман I създава кордовското емирство и обявява града за столица. Мюсюлманския стил типичен със своите тесни лабиринтни улички, дюкяни, джамии, хамами, алказаба, се запазва и до днес, смесен с културата на кордовчани. Това е и чара на този изключително интересен и красив град. Създава се и еврейския квартал, в който днес е запазаена малка Синагога. Кордоба е превзет от Кастилския крал Свети Фернандо през 1236 г. и от тогава до ден днешен града на "трите култури" остава в ръцете на испанците, които успяват да го съхранят и приобщят към християнската религия - пример за това са многобройните църкви,Катедрала, празници и събития свързани с нея .

В пакета са включени вход в ДЖАМИЯТА-КАТЕДРАЛА на Кордоба, преводач, локален екскурзовод, транспорт!!!

Как протича екскурзията?

 

Кордоба се намира на около 2 часа път и 159 км. от Малага. В предварително уреденият ден за екскурзията пред хотела в който сте се настанили ще пристигне автобус и екскурзовод от ANDALUTRAVEL, който ще Ви придружи до Кордоба и обратно. По пътя ще Ви запознава с важни моменти от историята на Испания. По средата на маршрута ще направим кратка почивка от 20 минути. Една много интересна и приятна обиколка през която ще получите богата информация. Когато пристигнем в Кордоба ще тръгнем по Римският мост над река Гуадалкивир, ще преминем през известната му порта, площада на Триумфа, старият град, улицата на цветята, еврейският квартал с паметника на Маймунидес, ще видим и паметниците на Авероес и Сенека. Една много интересна и приятна обиколка през която ще получите богата информация, като ще имате възможността да видите изумителни монументи и сгради съхранени от ислямският свят, който усилено е присъствал в Испания в порядъка на повече от 7 века, както и различни архитектурни стилове, като готика, маниеризъм, бароко....След това ще имаме възможността да посетим известната Джамия-Катедрала на Кордоба ( започната да се строи през 8 век по заповед на създателят на Кордовското Емирство - Абделрахман I ). Катедрала е създадена с позволението на Карлос V и построена в средата на тогавашната Джамия. Входът Ви влиза в пакета от 65 евро на човек, като посещението вътре се прави с локолен екскурзовод. Свободно време за обяд (опционално). Връщане в хотела.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОРДОБА

ЦЕНА 65 Евро

РЕЗЕРВАЦИЯ или Запитвания
ДОБРЕ ДОШЛИ В КОРДОБА

 

 

 
   
   
   
   
   
   
   
   
 

 

 
 

 

   
За контакти телефони Испания: +34 687 15 25 22;email; teveric@yahoo.es